T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü Ilgaz Devlet hastanesi

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü Ilgaz Devlet hastanesi

Yüksek Tansiyon Her Yaşta Görülebilir.

Güncelleme Tarihi: 25/05/2018

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR !

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.
Kontrol altına alınmadığında; felç, kalp hastalığı,damarlarda daralma, körlük, böbrek yetmezliğine neden olur.
Hipertansiyonun (yüksek tansiyon) en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışlarıdır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) teşhisi koymak için kan basıncı ölçülürken; sistolik (büyük tansiyon, normali = 120 mm Hg), diastolik (küçük tansiyon, normali = 80 mm Hg) olmak üzere iki değere bakılır. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) tanısı için bu değerlerden birinin yüksek olması yeterlidir.