HASTANEMİZDE 21 KASIM KOAH GÜNÜ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER YAPILMIŞTIR.
21 Kasım 2018

• IMG-20181121-WA0006.jpg
  • IMG-20181121-WA0008.jpg
  • IMG-20181121-WA0009.jpg
  • IMG-20181121-WA0010.jpg
    21.11.2018 tarihinde hastanemize gelen misafirlerimize KOAH (Kronik Obstrüktif ASTIM hastalığı) hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.

KOAH NEDİR?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın baş harflerinden oluşan KOAH, enflamasyona bağlı gelişen ilerleyici bir nefes hastalığıdır. Kronik kelimesi, hastalığın uzun süre devam ettiğini, obstrüktif ise nefes borularının tıkandığını ifade etmek için kullanılır. Bu nedenle KOAH’ın uzun süreler boyunca hava yollarında tıkanmaya neden olan fakat önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğu söylenebilir. Bu iltihaplanma, akciğerlerdeki akciğerdeki küçük hava odacıklarının harabiyeti sonucu hava yollarının daralmasıyla oluşur. Zamanla bu daralma giderek artış gösterir ve hava keseciklerine giren havanın çıkışı zorlaşır. İlerleyen süreçte, akciğerdeki küçük hava yolları iltihap sebebiyle şişer, balgam üreten bezler aşırı çalışmaya başlar ve bunun sonucunda da balgam miktarı artar. Hava keseciklerinde gelişen bu değişimler anormal olarak tanımlanır. KOAH, nefes darlığı, öksürük, balgam çıkartma, hırıltılı solunum ve morarma gibi şikayetlerle kendini gösterir. Dünyada çok yaygın görülen KOAH, en sık ölüme yol açan dördüncü sıradaki hastalıktır. KOAH, hafif hastalık formundan yoğun bakım gerektirecek tablolara kadar kötüleşebilir.