Kanser önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünyada ölüm sebepleri arasında 1. sırada yer alırken, ülkemizde iskemik kalp ve diğer kalp hastalıklarının arkasından 2.sırada yer almaktadır.Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir ve böylece tedavi edilebilir. Bu bağlamda erken teşhis ile önlenebilen Rahim ağzı kanserine dikkat çekebilmek amacı ile Ocak ayı “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı”olarak belirlenmiştir.
Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken,ülkemizde onuncu sıradadır.
Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir. Günümüzde rahim ağzı kanserinin %99,9’una HPV (Human PapillomaVirus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanseri taramasında HPV DNA testleri yer almaktadır. HPV DNA testi rahim ağzı hücrelerinde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir. Ulusal Kanser Tarama Programı gereği, 30-65 yaş grubu kadınlar, 5 yılda bir yapılan HPV DNA-PapSmear testi ile KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)lerde ve Aile Hekimliği Birimlerinde taranmaktadır. Bu yöntem ile ilimizde; 2017 yılında 28182 kadın taranmış, bunlardan 1372sinin sonucu pozitif çıkarak Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi ve SBU Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde oluşturulan Erken Teşhis polikliniklerinetanı ve tedavi amacı ile sevk edilmiştir.
Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalık olduğu için, erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebildiği için, rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebildiği için taramaları çok önemlidir. Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının, rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.
Rahim ağzı kanserinden korunmak için; HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını önermektedir.30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak gereklidir. Güvenli cinsel ilişki önemlidir. Sigara bu kanserdede önemli bir risk faktörüdür; kullanılmamalıdır. Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek gerekmektedir.
Önlenebilir bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanserinden korunmada ÜCRETSİZ HPV DNA testinizi KETEM Merkezlerinde ve Aile Hekimliği Birimlerinde yaptırabilirsiniz.